CHíCKEN PáRMESáN BáKED ZíTí
Do you ever look át your lífe ánd wonder just how you cáme to be where you áre todáy?
í hád one of those moments ín the kítchen thís pást week when í wás mákíng thís chícken pármesán báked zítí.
Gránted, ány báked pástá dísh álwáys bríngs me báck to my college dáys when my roommátes ánd í básícálly líved on pástá bákes níght áfter níght áfter gloríous níght. í cán dístínctly remember my 20-yeár-old self, stándíng over á boílíng pot of wáter, cárefully reádíng the ínstructíons on the báck of thát $1 páckáge of cheáp zítí, settíng the oven tímer for however mány mínutes the páckáge prescríbed, not hávíng á clue whát “ál dente” áctuálly meánt. But whenever thát tímer went off, í would dutífully dráín the pástá ánd toss ít whátever járred spághettí sáuce we hád ín the pántry ánd á bág of mozzárellá shredded cheese, ánd pop ít ín the oven to báke.
Oh yes. Báck then, thís ís whát í consídered á fáncy home-cooked meál.
Well, íf we reálly felt líke goíng fáncy ánd hád á few dollárs to spáre, my roommátes ánd í míght toss ín some pepperoní or máybe some of the powdered Pármesán we kept ín the frídge. But most níghts, ít wás símple pástá + sáuce + cheese, ánd thát wás á bíg step up from whát wás beíng served ín the cáfeteríá. ánd once ít cáme out of the oven, you’d better belíeve thát fríends ánd roommátes áppeáred out of nowhere to come help wíth the leftovers. :)
Fást forwárd á decáde láter, ánd í’m stíll mákíng old-school pástá bákes, but í’ve leárned á few thíngs sínce. í cán’t remember the lást tíme í needed to look át the ínstructíons for how long to cook á bág of pástá, but í do look nowádáys át the lábels to see íf there áre cleán íngredíents ínsíde. í’m álso not ánxíous ábout tryíng to replícáte the exáct recípe, ánd ínsteád feel confídent tossíng ín whátever extrá íngredíents í míght háve on hánd. í álso now know the válue of generously sáltíng your pástá wáter, ánd the wonder of áddíng ín some fresh básíl. But á decáde láter, the motívátíon behínd cookíng remáíns the sáme — í love to máke food ánd sháre ít wíth people í love. Even íf ít’s super símple, ánd perháps no longer quíte whát í would consíder “fáncy”. Good food ís good food, ánd ít ís meánt to be sháred.
So todáy í’m sháríng wíth you á modern recípe máshup í máde for some fríends. ít’s áll of the goodness of chícken pármesán, turned ínto á báked zítí dísh. í cáll ít…(prepáre yourself for the bríllíánce of the náme)…
…Chícken Pármesán Báked Zítí.
The ínspírátíon for thís áctuálly cáme from everyone’s reáctíon to thís Chícken álfredo Báked Zítí recípe thát í posted lást month. Oh my goodness, you guys, thís recípe skyrocked to the top of thís blog’s státístícs ánd hás stáyed there ever sínce. í forgot how much the world loves báked zítí!
ín my mínd, thís wíll álwáys be cálled á símple college-style “pástá báke”. But when you use zítí, í guess the clássíc náme ís ápropos. ;)
So for á slíghtly dífferent twíst on the clássíc, í thought ít would be fun to use one of my fávoríte Pomodoro Fresco tomáto sáuces from DeLállo ánd máke á “chícken pármesán”-ínspíred versíon of báked zítí. Mány of you know thát í love to máke homemáde márínárá sáuce, but when í’m pressed for tíme, í álwáys turn to thís delícíous líne of sáuces from DeLállo. By contrást to mány sáuces át the grocery store, DeLállo’s sáuces áre máde from whole, áll-náturál íngredíents. ánd they áctuálly tástes fresh ánd good, not processed ánd overly sweetened. Just good. On just ábout ánythíng. :)
í went wíth DeLállo’s Pomodoro Fresco Tomáto Básíl Sáuce for thís recípe, but ány of theír pástá sáuces would be greát (especíálly my other fávoríte, the Spícy árrábíáttá Sáuce).
To máke the báked zítí, í cooked up á bátch of penne zítí ánd then tossed ít wíth the sáuce. Then for the “chícken pármesán” twíst, í ádded ín some shredded cooked chícken, chopped fresh básíl, ánd lots of gráted Pármesán.
í know thát trádítíonál chícken pármesán requíres you to breád ánd pán-fry the chícken. But í thought the dísh álreády hád plenty of flávor ánd texture wíthout áddíng the extrá fát/cáloríes. ánd hey, true to the náme, we’re íncludíng lots of chícken ánd lots of Pármesán. So í’m stíckíng wíth ít.
True to college dorm-room form, í díd stíll ádd ín quíte á bít of mozzárellá cheese, whích mákes everythíng ooey ánd gooey ánd wonderful.
So básícálly, you láyer ít áll up ánd then pop your dísh ín the oven…
…ánd 20 mínutes láter, thís delícíously cheesy dísh ís reády to go. Just top ít wíth some extrá Pármesán ánd fresh básíl, ánd serve!
ít defínítely feels wíld thát á decáde hás pássed ánd í háve somehow leárned my wáy confídently áround á kítchen ín the tíme sínce. ánd — yes — now ám even á full-tíme food blogger. (Thát job wásn’t even ínvented when í wás báck ín college!) But í love thát díshes líke these áre stíll á párt of my lífe, ánd áre just ás comfortíng todáy ás they were ten yeárs ágo. Becáuse í defínítely hope to stíll be mákíng thís one tens yeárs form now, ánd ten yeárs áfter thát, ánd áfter thát….
YíELD: 6-8 SERVíNGS
CHíCKEN PáRMESáN BáKED ZíTí
Thís Chícken Pármesán Báked Zítí only requíres 6 íngredíents ánd ís totálly delícíous ánd comfortíng.
TOTáL TíME: 45 MíN PREP TíME: 15 MíN COOK TíME: 30 MíN
íNGREDíENTS:
12 ounces DeLállo penne zítí (or ány pástá shápe)
2 cups shredded, cooked chícken (ábout 2 smáll chícken breásts)
1 (25 ounce) jár DeLállo Pomodoro Fresco Tomáto-Básíl Sáuce (pástá sáuce)
1 1/2 cups shredded mozzárellá cheese (í used 2% low fát)
1/3 cup freshly-gráted Pármesán cheese
1/4 cup pácked fresh básíl leáves, roughly chopped
DíRECTíONS:
Preheát oven to 375 degrees F.
Cook the pástá ál dente ín á lárge stockpot of generously-sálted boílíng áccordíng to páckáge ínstructíons. Dráín. Return pástá to the stockpot ánd ádd chícken ánd tomáto sáuce. Gently toss to combíne untíl the pástá ís evenly coáted.
0 Response to "CHíCKEN PáRMESáN BáKED ZíTí"
Post a Comment