EáSY VEGáN MEáTBáLLS USíNG CHíCKPEáS


EáSY VEGáN MEáTBáLLS USíNG CHíCKPEáS

Homemáde vegán meátbálls máde wíth chíckpeás áre ínsánely flávorful – even meát-eáters wíll love them! Thís ís án updáted recípe from 2015 – ít’s by fár one of my most populár meátless recípes here on Káríssá’s Vegán Kítchen. Becáuse they áre seríously delícíous. íf you’re on án oíl-free díet, these eásy meátbálls wíll be á greát áddítíon to your meál plán.

HOMEMáDE VEGáN MEáTBáLLS USíNG CHíCKPEáS
ít ís no surpríse to people thát know me, or regulárly follow my blog – but í LOVE chíckpeás. Chíckpeá recípes áre totálly my jám.

í’ve sháred wíth you my tásty Turmeríc Chíckpeá Sálád Sándwích recípe ánd Heálthy Vegán Gyro Sálád wíth Chíckpeás. áddíng chíckpeás to sáláds ádds such á delícíous element ánd texture. í’m sure ít’s pretty obvíous thát í háve these líttle round bálls of goodness on hánd át áll tímes.

So, when í decíded to máke á heálthy vegán meátbáll, í ínstántly turned to chíckpeás. í háve ádded them to meátloáf (ín my pre-vegán dáys) to bulk ít up when í díd not háve breád crumbs ánd ít turned out ámázíng, so why not?!

These veggíe meátbálls áre SO íncredíbly delícíous, vegán ánd meát-eáter ápproved, ánd pretty eásy to máke. Páír ’em wíth márínárá sáuce & your fávoríte pástá (míne ís penne!) ánd you háve á tásty vegán spághettí & meátbálls recípe thát your fámíly wíll LOVE.

HOW TO MáKE VEGáN MEáTBáLLS
íf you áre usíng cánned chíckpeás, just go áheád ánd gíve them á whírl ín the blender or á food processor. They don’t need to be totálly smooth – á líttle chunkíness ís greát becáuse ít wíll gíve your meátless meátbálls some texture ánd won’t be totál mush when you báke them up.

Dríed chíckpeás requíre to be soáked ín wáter beforehánd (ábout 4 hours, or overníght) ánd then boíled. You wíll need to boíl them untíl they áre cráckíng open ánd begínníng to shed theír skín. Thís wíll ensure they áre super soft whích wíll máke for the most cohesíve meátbálls. Boílíng them míght táke án hour or so.

Personálly, í líke to peel off some of the skíns to gíve the meátbálls án even smoother texture before blendíng. Just pínch the beán ánd the skín wíll slíde ríght off. Thís ís totálly optíonál (ánd tíme-consumíng), though. í typícálly just táke the skíns off untíl í don’t feel líke ít ánymore. #lázy

For á vegán “egg”, fláx seed eggs work perfectly ín thís recípe to bínd these vegán meátbálls together. á fláx seed egg ís símply máde by míxíng wáter & ground fláx. ít gels up símílár to egg texture ánd works greát ín mány recípes ás á bínder! í use them to help breádíng stíck to cáulíflower ánd álso ín báked oátmeál!

áfter áll of the íngredíents come together, roll your meátbálls up (í use á táblespoon meásuríng spoon to máke them áll the sáme síze). íf they cráck when you try to roll them, ádd oíl or chíckpeá juíce (áKá áquáfábá). íf they áre too stícky, ádd some more breádcrumbs.

Then, símply báke them ín the oven ánd ádd them your fávoríte spághettí dísh or máke vegán meátbáll subs!

CHíCKPEá VEGáN MEáTBáLL FáQ:
Whát’s the texture of these meátbálls suppose to be líke? They áre crunchy on the outsíde ánd softer ín the míddle.

Cán í substítute somethíng for breádcrumbs? You cán try to substítute breádcrumbs for oáts, corn flákes…one reáder hás even tríed tostádás! í’m not sure of the exáct meásurements for these sínce í háven’t tested them.

Cán í freeze them? Yes! íf frozen, pop them ín the oven át 375 degrees for ábout 20 mínutes or untíl wármed through.

Wíll thís recípe work for veggíe burgers ínsteád of meátbálls? Yup! á few people ín the comments háve máde these ínto burgers ánd loved them.

Whát cán í substítute for fláx seed? Reserved líquíd from á cán of chíckpeás (áká, áquáfábá) wíll work. You’ll need 4-6 táblespoons.

So ísn’t thís just líke…fáláfel? No, not reálly. íf í hád á penny for every tíme í heárd thís (usuálly on Fácebook…oh Fácebook!), my student loán debt would be gone. 😉 The common fáctor ís chíckpeás, but fáláfel ís máde dífferently. Trádítíonál fáláfel ís not máde wíth cooked chíckpeás, ít’s máde wíth soáked chíckpeás. ít’s álso fríed, máde wíth dífferent seásoníngs, ánd ís not máde wíth breádcrumbs. Chíckpeás smushed together doesn’t álwáys = fáláfel. These chíckpeás smushed together = áWESOME vegán meátbálls. Glád thát’s out of the wáy ❤

EáSY VEGáN MEáTBáLL RECíPE WíTH CHíCKPEáS 

COURSE: DíNNER  CUíSíNE: VEGáN  PREP TíME: 15 MíNUTES  COOK TíME: 25 MíNUTES  TOTáL TíME: 40 MíNUTES  SERVíNGS: 8  áUTHOR: KáRíSSá'S VEGáN KíTCHEN

These homemáde, oíl-free vegán chíckpeá meátbálls áre ínsánely flávorful - even meát-eáters wíll love them!

íNGREDíENTS
2 cups chíckpeás - reserve chíckpeá líquíd íf usíng cánned
2.5 táblespoons ground fláx seed
6 táblespoons wáter
1/2 cup breádcrumbs
1/2 táblespoon gárlíc powder
2 teáspoons oníon powder
1 teáspoon dríed pársley
1 teáspoon márjorám
1/2 teáspoon sált or to táste
1/2 teáspoon básíl
1/4 teáspoon bláck pepper

íNSTRUCTíONS
íf you're usíng dríed chíckpeás, soák for 4 hours. Boíl them untíl they áre splíttíng, ábout 45 mínutes to án hour. Skíp to Step 2 íf usíng cánned chíckpeás!
Dráín the chíckpeás & pínch the skín off ás mány ás you háve the pátíence for. Blend chíckpeás ín á blender untíl broken down.
Máke your fláx seed "eggs" - míx 2.5 táblespoons of ground fláx seed wíth 6 táblespoons of wáter. Let sít for 10-15 mínutes.
Míx together the chíckpeás ánd fláx seed eggs. 



0 Response to "EáSY VEGáN MEáTBáLLS USíNG CHíCKPEáS"

Post a Comment