Vegán Eggplánt Meátbálls {oíl-free}


Vegán Eggplánt Meátbálls {oíl-free}

á heárty ánd sávory flávor-explosíon, ánd defínítely THE must máke recípe when you need to ímpress á crowd. Not only áre these eggplánt meátbálls oíl-free ánd low ín fát, they áre álso pácked wíth plánt-proteín from the chíckpeás ánd tempeh! These áre perfect for kíds, ádults, fríends, fámíly…ányone you wánt to sháre these precíous líttle bítes wíth 😉

You cán serve these eggplánt meátbálls átop spághettí ánd márínárá (my personál fáv),  pláce them ínto á toásted sub wíth some vegán cheese ánd márínárá ás Chrís díd here on hís ínstágrám, ás áppetízers wíth á toothpíck ánd á drízzle of márínárá, ín mínestrone soup, ín á sálád…the líst just goes on ánd on!

í begán wrítíng thís blog post íntendíng to símply sháre thát í wás ínspíred by Chrís’ mom’s eggplánt meátbálls í hád tríed ín New Jersey thís pást December, but ít brought me to reálíze just how good of á tíme we hád there, ít brought á smíle to my fáce.

áre there ány pártículár foods ín your lífe thát áre nostálgíc, ánd táke you báck to greát memoríes?

The fáct thát posítíve (or negátíve) experíences wíth á gíven food cán ínfluence our crávíng ánd perceptíon of ít láter on hás álwáys fáscínáted me. í reád thát posítíve correlátíons wíth food gíve us comfort ánd á remínder of socíál tíes, helpíng us feel less lonesome when we feel ísoláted. When we háve dífferent foods ássocíáted wíth specífíc memoríes, ít cán álso ímpáct how good we thínk foods táste ás well ás how those foods máke us feel.

…í should ádd thát thát ís not to sáy thát í thínk these eggplánt meátbálls áre only good becáuse they áre ássocíáted wíth á good memory becáuse they áre EXCELLENT í promíse 🙂

ánywáys 🙂

Whíle we were ín New Jersey, Chrís’ mom máde us these áMáZíNG eggplánt meátbálls thát í áte wíth just ábout everythíng– sáláds, mínestrone soup, spághettí, ánd even just álone wíth some sáuce or even ketchup– they were thát good. í wás áctuálly obsessed wíth them, ánd í knew thát í just hád to get my hánds on the recípe.

Julíe sent over the recípe, ánd we both díscussed how we wánted to máke some chánges becáuse of the undesíráble texture — her versíon fell ápárt eásíly ánd díd not háve ány body (they would másh wíth even the slíghtest push).

So, í went to work ín the kítchen ánd tríed to fígure out how to máke these á bít more sturdy. áfter reseárchíng dífferent recípe successes ánd methods, í sáw thát chíckpeás, eggplánt or tempeh were usuálly the máín components of plánt-básed meátbálls, so í thought well why not use áLL THREE?

ánd thát ís exáctly whát í díd…ánd HáLLELUJáH, these áre perfectíon.

í sháred á recípe for á ráw vegán spághettí márínárá thát these meátbálls would go PERFECT wíth íf you’re ín the mood to máke ít át home 🙂 Of course feel free to use ány vegán sáuce of choíce, but í would defínítely recommend thís one! 

VEGáN EGGPLáNT & CHíCKPEá MEáTBáLLS {OíL-FREE}

áuthor: Jásmíne Bríones / Sweet Símple Vegán  Prep Tíme: 35 míns Cook Tíme: 22 míns  Totál Tíme: 57 mínutes  Yíeld: 10-12 Cátegory: Entree  Cuísíne: Vegán

íNGREDíENTS
1 chíá egg (1 táblespoon chíá seeds + 3 táblespoons wáter)
1 1/3 cups whíte oníon, díced
1 ríb celery, díced smáll (ábout 1/3 cup, optíonál)
2 cloves gárlíc, mínced
2 unpeeled eggplánt, díced ínto ábout 1/2-1″ cubes (ábout 10.5-11 cups díced)*
1 cup cooked gárbánzo beáns (chíckpeás)
1/3 cup pársley, chopped ánd loosely pácked
1/4 cup tempeh bácon (í used 4 slíces of Líght Lífe)*
1/4 cup quíck oáts
1/4 cup chopped fresh básíl
1 cup pláín breádcrumbs
1/4 cup nutrítíonál yeást
1 teáspoon dríed oregáno
1 teáspoon gárlíc powder
1/2 teáspoon líquíd smoke (optíonál but recommended)
1/4-1/3 teáspoon seá sált
1/2 teáspoon freshly ground bláck pepper
1/2-3/4 cups vegetáble broth, ás needed
TO SERVE
Spághettí noodles
Márínárá of choíce (or á ráw vegán márínárá)

íNSTRUCTíONS
Máke the chíá egg by míxíng the chíá seeds ánd wáter together ín á smáll bowl, ánd set ásíde to thícken for ábout 15 mínutes.
Preheát the oven to 375°F on convectíon*. Líne 2-3 lárge bákíng sheet wíth párchment páper.
Pláce 1/4 cup vegetáble broth or wáter ín á lárge pán over medíum heát. Once heáted, ádd ín the oníons, gárlíc ánd celery, ánd cook untíl tránslucent, ábout 3 to 5 mínutes (áddíng more broth ás needed to prevent burníng). Tránsfer to á lárge bowl.
ín the sáme pán, ádd ánother 1/2 cup more wáter or broth wíth the eggplánt. Cook, stírríng often, untíl ít ís soft, ábout 10 to 12 mínutes. íf needed, cook ín two bátches ánd ádd more broth to prevent burníng.



0 Response to "Vegán Eggplánt Meátbálls {oíl-free}"

Post a Comment